Chroom 6 verwijderen: zo doe je dat veilig in de bouw

Chroom 6, ook bekend als hexavalent chroom, is een uiterst giftige stof. Het is vaak aanwezig in verfcoatings op metalen oppervlakken, zoals staal. Oorspronkelijk geprezen om zijn roestwerende eigenschappen, is deze stof nu berucht vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt voor werknemers en het milieu. Dat maakt het lastig werken voor de bouwsector. Hoe je Chroom 6 veilig kunt verwijderen én welke regelgeving er geldt, lees je in dit blog.

 

 

Waarom Chroom 6 veilig laten verwijderen?

Chroom 6 valt volgens het ministerie van SZW onder kankerverwekkende stoffen. Het is een gevaarlijke stof, die je gemakkelijk via inademing en huidcontact binnen kan krijgen. Als je er langdurig aan wordt blootgesteld, kan je ademhalingsproblemen krijgen, irritatie van de huid, ogen en luchtwegen, en zelfs ernstige ziekten zoals longkanker. Niet de gezondheidsrisico’s die je als aannemer of bouwbedrijf wilt lopen voor je personeel, natuurlijk.

Waar vindt je Chroom 6?

Zodra jij een klus hebt, waarin je materialen gaat bewerken waar Chroom 6 in is verwerkt, dien je dit op een veilige manier aan te pakken. Je vindt Chroom 6 met name in verf en primers. Het heeft het voordeel dat het roestwerend is bij ijzer en zorgt dat hout minder snel rot. Maar bij onderhoud aan materialen waarop chroomhoudende verf zit, kan het giftige materiaal vrijkomen.

Chroom 6 kom je tegen in allerlei soorten constructies. Van bruggen tot auto’s en van boten tot luchtkanalen. Heb je een klus, waarbij je een leiding met een laklaag moet lassen, bijvoorbeeld, je geconserveerd hout gaat schuren, of een onderdeel van een auto slijpt, check dan altijd of het veilig is.

Chroom 6 en Loodmenie

Zoals we al zeiden, kom je Chroom 6 vaak tegen in verf. Een van die verfsoorten is loodmenie. Loodmenie is een traditionele loodhoudende verf die vroeger veel gebruikt werd, voornamelijk vanwege zijn goede beschermende eigenschappen tegen roest en corrosie. Net als Chroom 6 is het een giftige stof en kan het slecht zijn voor je gezondheid. Je verwijdert beide op dezelfde manier en je moet aan dezelfde verwijderingsvoorschriften voldoen.

Verwijderingstechnieken voor Chroom 6

Als je Chroom 6 veilig wilt verwijderen, vraagt dat expertise en specifieke technieken. Enkele van de meest gebruikte methoden bij ons zijn:

Mechanische verwijdering: het schuren, slijpen of stralen om de verflaag te verwijderen zonder dat Chroom 6 in de lucht vrijkomt.

Chemische behandelingen: het gebruik van speciale chemicaliën om de Chroom 6-verbindingen af te breken voordat de verflaag wordt verwijderd.

Thermische behandeling: verhitting van het materiaal om de verflaag te laten afbladderen zonder blootstelling aan de giftige stof.

Elke klus en elk materiaal vraagt om een eigen behandeling.

Strikte voorschriften en regels Chroom 6

Bij het verwijderen van Chroom 6 komen strikte voorschriften en maatregelen kijken, die het Rijk verplicht. Ook in de bouwsector zijn er strenge voorschriften van kracht met betrekking tot de omgang met Chroom 6. Ze zijn bedoelt om de blootstelling aan deze giftige stof te minimaliseren. Deze regels omvatten onder meer:

Afbakening en isolatie: je moet je werkplek duidelijk afbakenen en isoleren, om verspreiding van Chroom 6 te voorkomen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen: werknemers moeten beschikken over geschikte bescherming, zoals ademhalingsapparatuur en beschermende kleding.

Aanvullende training en certificering: personeel moet getraind zijn in het veilig hanteren en verwijderen van Chroom 6 en bijbehorende apparatuur.

Cruciaal

Chroom 6 is een ernstige bedreiging voor de gezondheid en vereist uiterste voorzichtigheid bij verwijdering. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de risico’s en de strikte voorschriften van de overheid te volgen om de veiligheid van werknemers en het milieu te waarborgen. Bij GKS Sloopwerken kennen wij deze maatregelen zorgen we dat jouw klus op dit onderwerp voldoet aan de regelgeving en dat asbest veilig verwijdert wordt.

Vraag hier een offerte aan

Neem voor meer informatie over het veilig verwijderen van Chroom 6 contact op met een gespecialiseerd sloopbedrijf, zoals GKS Sloopwerken, om uw projecten in overeenstemming met de voorschriften uit te voeren. Je bereikt GKS Sloopwerken telefonisch via 020-795 21 00. Heb je vragen over het veilig verwijderen van Chroom 6? Ga dan naar onze contactpagina.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sloop­werkzaamheden

Sloop en demontagetechniek. Met een duidelijk plan voor een veilige en vlotte uitvoering.

Boor & zaagtechniek

Stofvrij en geluidsarm boren en zagen van beton, steen en asfalt.

Grond­werkzaamheden

Grondwerk voor bestratingen, sleuven voor rioleringen, vijvers, asfaltering, drainage of dijken.

Asbest­verwijdering

Saneren van asbest, gebruik van BatterySpray en het verwijderen van Chroom6/Loodmenie.

Offerte aanvragen

Wilt u meer weten? Neem dan direct contact met ons op.

Contact